Taksina voi toimia kuka vaan

  • tehnyt

Taksi on ollut aikaisemmin ammatti, joka on vaatinut pätevyyksiä ja vahvaa paikallista asiantuntemusta. Toisin sanoen kuka vaan ei ole voinut ryhtyä taksikuskiksi.

Taksilakiin on kuitenkin tehty muutoksia viime vuosien aikana. Lakimuutokset saivat alkunsa vuonna 2019, kun eduskunta ajoi läpi päätöksen, jossa tie on suomalainen innovaation jota ei saa rajoittaa.

Tämän seurauksena taksi kuskeilta ei enää vaadittu asianmukaista paikallis asiantuntemusta ja samalla ammatin vaitiolovelvollisuus päättyi.

Muunmuassa Ilta-sanomat uutisoi tästä jo vuonna 2018 jolloin laki oli vasta puheen tasolla. Kun esitys meni läpi ja lainsäädäntö muuttui alkoi katukuvaan ilmestymään enemmän eri takseja ja perinteiset taksiyritykset saivat kovaa kilpailua.

Nykyään alalla toimii runsaasti takseja ja tuntuu, että kaikille olisi tilaa vaikka paikallisten taksikuskien mukaan tulot ovat heikentyneet kun asiakkaita ei enää löydy samaan malliin.

Asia on hieman kaksipiippuinen juttu, sillä itse taksikuskien asema on heikentynyt, mutta vastaavasti palvelua tarvitsevien asema on parantunut kun tarjoilla on enemmän kuskeja jolloin kyytiä ei tarvitse odottaa kauaa.

Muutoksen pääasiallisena tarkoituksena oli turvata kuljettajien saatavuus, joka paikoitellen ennen lakimuutosta oli varsin heikko etenkin pienemmillä paikkakunnilla.